Laagste prijs garantie
Nieuwe kade 1
9001 AE Grou
T (0566) 621309
F (0566) 622467
E info@oostergoo.nl
Sitemap

Bezienswaardigheden

Friesland, een provincie rijk aan bezienswaardigheden

 

De rijke historie van Friesland vindt u terug in de vele bezienswaardigheden. Maar het is niet alleen de historie die zo boeiend is. Wat te denken van het moderne museumpark Belvedère in Oranjewoud, een tocht per fluisterboot door natuurgebied De Alde Feanen of een bezoek aan het mondaine Beetsterzwaag? We doen u graag een paar suggesties:

 

Friese 11-steden
Van provinciehoofdstad Leeuwarden tot vestingstadje Sloten: de 11-steden zijn uniek. Hier vindt u sporen van het rijke handelsverleden van Friesland en de vroegere zeevaart. Met ieder een eigen identiteit zijn ze allemaal een bezoek waard. De 11-stedentocht kent inmiddels diverse varianten; op de schaats, de fiets, per auto, step, sloep…

 

Typisch Fries

Ongerepte natuur, bossen en meren, de 11-steden, een eigen taal en vlag, traditie in sport, rust, ruimte en culinaire specialiteiten. Zomaar een greep uit de karakteristieken van Friesland. Er zijn boeken over vol geschreven, musea mee ingericht en films over gemaakt. Het échte Fryslan ontdekt u gewoon zelf. Op de fiets, per boot, te voet of met de auto. Klik hier voor meer informatie.

 

Musea
Het zijn er eigenlijk teveel om op de noemen; de Friese musea. Of u nu houdt van Friese historie of moderne kunst, er is voor elk wat wils. Bijvoorbeeld:
Jopie Huismanmuseum: Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese autodidact meesterschilder Jopie Huisman. Zijn schilderijen, of het nu gaat om de spullen of de mensen zelf, zijn een hommage aan het eenvoudige Friese boerenleven, het landschap en aan de cultuur. Deze portretten zijn standbeelden voor de eenvoud.

Fries Museum: De collectie van het Fries Museum is een unieke verzameling van voorwerpen die het verhaal van Friesland vertellen. Het museum geeft inzicht in de Friese kunst, cultuur en geschiedenis door de eeuwen heen. Opnieuw geopend september 2013
Museum Belvedère: In het schilderachtige Oranjewoud, vlakbij Landgoed Oranjewoud, ligt Museum Belvédère: hét museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Het museum toont werken van kunstenaars uit de Noordelijke regio die zich buiten de grote kunstcircuits weten te plaatsen.
Skûtsjemuseum: Het leven en werken aan boord van een skûtsje was rond 1900 hard. Skûtsjemuseum de Stripe laat zien hoe een schippersbestaan er toen uit zag. Ook is er veel te zien over het hedendaagse IFKS skûtsjesilen.

Woudagemaal Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen, die nog steeds operationeel zijn. De stoommachines en vliegwielen drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan die zonodig per dag ongeveer 6 miljoen m³ water verplaatsen.

 

Wadden
De Waddeneilanden zijn dichter bij dan u denkt. Een dagje Ameland is vanuit Grou een aangename afwisseling. Lekker uitwaaien op het strand en ’s avonds weer ‘thuis’ bij Oostergoo. Op slechts halfuur varen van het vaste land. 

Watersport
Wie aan Friesland denkt, denkt aan watersport. Uitgestrekte meren, maar ook verstilde natuurgebieden en smalle vaartjes. Ontdek Friesland ook eens vanaf het water, per huurboot bijvoorbeeld. In een kano, een fluisterboot, een motorsloep, een zeilboot. Maar u kunt ook aan boord stappen van één van de vele rondvaartboten.

 

Bossen

Natuurlijk is er in Friesland water in overvloed. Maar ook de bossen van de Friese Wouden en Gaasterland zijn een bezoek waard. Niet voor niets zijn ze uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Ook rondom het mondaine Beetsterzwaag kunt u uitgebreid wandelen en fietsen in een bosrijke omgeving.